Warszawska Grupa CB & KF - 7 AM - CB Radio : Jaki kabel na bazę? - Warszawska Grupa CB & KF - 7 AM - CB Radio

Skocz do zawartości


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jaki kabel na bazę?

Ankieta: Kabel na bazę (23 użytkowników oddało głos)

Jaki kabel wybrałbyś na bazę ? NEW

  1. RG 58 (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

  2. H 155 (1 głosów [7.14%])

    Procent z głosów: 7.14%

  3. RG 213 (2 głosów [14.29%])

    Procent z głosów: 14.29%

  4. H 500 (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

  5. H 1000 (4 głosów [28.57%])

    Procent z głosów: 28.57%

  6. RF7 (6 głosów [42.86%])

    Procent z głosów: 42.86%

  7. RF10 (1 głosów [7.14%])

    Procent z głosów: 7.14%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ogarek 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Whiskey Golf
  • Postów: 177
  • Rejestracja: 05-grudzień 09
  • Znak KF:SQ5KGT
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa białołęka

Napisano 15 kwiecień 2010 - 13:03

Odwieczne pytanie - wielokrotnie opisywane w necie - ale pragnę od najlepszych usłyszeć opinię.... :)
jaki kabel (ew.przewód) wybrać na bazę?? - Polecają mi RG 213 choć wyczytałem że H 1000 jest (poza tym że droższy) lepszy, jest grubszy, ma większa izolacja (odporna na warunki atmosferyczne w tym promienie UV), jest odporniejszy na zakłócenia i ma mniejsze tłumienie i oplot pomimo foli miedzianej owiniętej w 100% ma dodatkowo oplot z drutu miedzianego w co najmniej 50% (znalazłem opis że nawet w 80% - ale nie potwierdzony przeze mnie)
Dziękuję wszystkim za profesjonalną poradę :)
http://www.meditroni...-komp/i5000.htm
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Esol 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Whiskey Golf
  • Postów: 725
  • Rejestracja: 27-listopad 09
  • Znak KF:unlis
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02FB

Napisano 15 kwiecień 2010 - 13:28

Cóż pierwszą odpowiedź już masz w ankiecie - tyle że ja mam na względzie stosunek ceny do jakości.

Zaraz nasz pokładowy Stańczyk napisze Ci że chciałby jakiś platynowy albo złoty, albo żeby mu stado niewolników sygnał donosiło do anteny.

Myślę, że musi być poprawka cena/jakość.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Lejonek 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Moderator
  • Postów: 428
  • Rejestracja: 27-listopad 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lejonki KO02LF

Napisano 15 kwiecień 2010 - 13:50

W zasadzie do tego pasma (11m) wystarczający będzie H-155 dobrej firmy. Dużo zależy jakiej długości fider potrzebujesz. Jeśli szukasz o jak najlepszych parametrach obejrzyj sobie dane techniczne producenta/ów zwracając przede wszystkim uwagę na tłumienie, aby było jak najmniejsze w zakresie żądanej częstotliwości + gęsty oplot z zawijką/folią pod oplotem najlepiej miedzianą. Ankieta troszkę nie pełna, bo wybrałeś tylko najpopularniejsze przewody.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarek Goławin 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 62
  • Rejestracja: 25-luty 10
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02FK

Napisano 15 kwiecień 2010 - 19:26

Ja używam RF7 "Draka" i jestem bardzo zadowolony.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Góral 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 244
  • Rejestracja: 28-listopad 09
  • Znak KF:SQ5OBU
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:W-wa Mokotów

Napisano 15 kwiecień 2010 - 20:21

Wyświetl postUżytkownik Jarek Goławin dnia 15 kwiecień 2010 - 19:26 napisał

Ja używam RF7 "Draka" i jestem bardzo zadowolony.


hehe :)  dokładnie, cena do jakości mówi sama za siebie...





 

Cytat

h-155 belden

50 MHz dB/100m............................. 6.5
100 MHz dB/100m............................. 9.3

400 MHz dB/100m............................. 19.0
3,60pln/m








Cytat

rg-213  U-MIL


50 MHz - 4.5
100 MHz - 6.7
200 MHz - 9.9
400 MHz - 14.3
6,50 pln/m





Cytat

RF-7



100 MHz dB/100m 6.4

200 MHz dB/100m 8.9

470 MHz dB/100m 14.8



3,30 pln/m



0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Krzemo 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Administrator
  • Postów: 1429
  • Rejestracja: 16-listopad 09
  • Znak KF:sp5eds
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02MI

Napisano 15 kwiecień 2010 - 20:37

Tomek a Ty jaki posiadasz w swojej instalacji?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Góral 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 244
  • Rejestracja: 28-listopad 09
  • Znak KF:SQ5OBU
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:W-wa Mokotów

Napisano 15 kwiecień 2010 - 20:40

 Do 30 MHz h-155 i rg-213, na ukf h-1000 i rf-7 
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Krzemo 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Administrator
  • Postów: 1429
  • Rejestracja: 16-listopad 09
  • Znak KF:sp5eds
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02MI

Napisano 15 kwiecień 2010 - 20:45

Ja na razie na na ukf dałem rg-213, a do 30 MHz daje h-155 trzeba będzie zmienić ukf :cheers:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   mariusz golabki 

  • Zaawansowany użytkownik
  • Grupa: Whiskey Golf
  • Postów: 33
  • Rejestracja: 22-grudzień 09
  • Znak KF:SQ5NAN
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 17 kwiecień 2010 - 20:53

Poszukaj RF-10 lub RF-7 draki fajne kable jakosciowo h1000 cenowo taniej
No i nie daj sie nabrac na super hiper ekstra promocje w cenie , kabel MUSI kosztować bo jest z miedzi (chińscy naukaowcy uważają inaczej) a miedź jest droga .

Pozdr.
Mariusz
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarek Goławin 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 62
  • Rejestracja: 25-luty 10
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02FK

Napisano 17 kwiecień 2010 - 21:11

Kupowałem RF-7 z tego sklepu http://www.radio-skl...l/RF_7-113.html po 3zł ale niestety zdrożał <_<
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   miost 

  • Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów: 7
  • Rejestracja: 24-maj 10
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kO02

Napisano 21 lipiec 2010 - 21:18

Na bazie używam 20 m H155
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ogarek 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Whiskey Golf
  • Postów: 177
  • Rejestracja: 05-grudzień 09
  • Znak KF:SQ5KGT
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa białołęka

Napisano 21 lipiec 2010 - 23:52

a ja w końcu wiozłem rg-213 i nie narzekam - ale też - jak patrzyłem w sieci jest ich kilka rodzai oplot 100% lub mniejszy więc jeśli chodzi o 28 mhh to świat i ludzie a jak ktoś chce profesjonalizm na inne pasma to uważam że jeśli tylko go stać to H-1000 będzię NALEPSZY -ale to tylko moje skromne zdanie i to początkującego radioamatora :)
Pozdrawiam.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarek Grochów 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Moderator
  • Postów: 1012
  • Rejestracja: 24-listopad 09
  • Znak KF:SQ5NPD
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warszawa grochów

Napisano 22 lipiec 2010 - 13:18

Ja mam zrobione cztery instalacje antenowe na kablu EKH155 odpowiednik H155. Najdłuższa linia ma 88m. Bdb. kabel nie narzekam. W trakcie instalacji jest druga linia 88m na kablu RF7. Idzie równolegle do EKH155. Jak podłączę antenę to dam znać jakie są różnice.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Chmarski 

  • 161 WG 030
  • Grupa: Whiskey Golf
  • Postów: 620
  • Rejestracja: 25-listopad 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tam skąd się bierze wiatr...

Napisano 22 lipiec 2010 - 22:29

Ten ostatni słabo idzie przez peszel. Zwłaszcza jak się niechcący Degaullusa z nim zaczyna w peszlu ciągnąć :)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Danny 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Moderator
  • Postów: 909
  • Rejestracja: 26-listopad 09
  • Znak KF:sq5sdd
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02KE

Napisano 27 luty 2011 - 18:55

Wyświetl postUżytkownik Jarek Grochów dnia 22 lipiec 2010 - 13:18 napisał

Ja mam zrobione cztery instalacje antenowe na kablu EKH155 odpowiednik H155. Najdłuższa linia ma 88m. Bdb. kabel nie narzekam. W trakcie instalacji jest druga linia 88m na kablu RF7. Idzie równolegle do EKH155. Jak podłączę antenę to dam znać jakie są różnice.



i co Jarek jakie różnice?
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarek Grochów 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Moderator
  • Postów: 1012
  • Rejestracja: 24-listopad 09
  • Znak KF:SQ5NPD
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warszawa grochów

Napisano 27 luty 2011 - 23:30

Do 40m kabla EKH155 spokojnie daje radę na wszystkich częstotliwościach. Powyżej 40m dałbym już zdecydowanie RF7 a na 2m i 70cm obowiązkowo.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Danny 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Moderator
  • Postów: 909
  • Rejestracja: 26-listopad 09
  • Znak KF:sq5sdd
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02KE

Napisano 28 luty 2011 - 17:56

to chciałem wiedzieć
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Obal 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Administrator
  • Postów: 1967
  • Rejestracja: 16-listopad 09
  • Znak KF:SP5MCB
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02LH

Napisano 04 marzec 2011 - 10:36

Ja mam też EKH155, około 70 metrów na 10 i 11 metrów. Bez zastrzeżeń.
Na 2 m i 70 cm planuję właśnie RF7.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   YANKES 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Moderator
  • Postów: 192
  • Rejestracja: 24-listopad 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:W-WA-GROCHÓW KO02MF

Napisano 12 marzec 2011 - 09:42

Wyświetl postUżytkownik Obal dnia 04 marzec 2011 - 10:36 napisał

Ja mam też EKH155, około 70 metrów na 10 i 11 metrów. Bez zastrzeżeń.
Na 2 m i 70 cm planuję właśnie RF7.



H155 daje radę na 11m, ale zostaje kwestia jego trwałości i odporności na korozję. Z kolei najlepiej wykonane wersje tego przewodu kosztują tyle co RF-7, który ma mniejsze tłumienie, więc lepszy będzie ten drugi. H1000 na bazę to już przegięcie, Kamil Żoliborz miał 50m tego kabla na CB w domu, a potem zmienił na H155 i nie widać było różnicy w sygnale, On również nie odczuł zmiany. Myślę, że RF-7 jest najlepszy pod względem jakość/cena.

RG58 i RG213 wogóle nie brałbym pod uwagę. Ten pierwszy, jeżeli jest dobrze wykonany nadaje się jeszcze do samochodu. Ale stosowanie RG213 w XXI wieku to trochę jak świecenie w domu lampą naftową :D Drogi, ciężki i gruby przewód o tłumienności H155, powstały w latach 60 do zasilania anten wojskowych nie ma dziś racji bytu.

Na 2m RF-7 nadaje się jak najbardziej, ale na 70cm już nie do końca, zależy wszystko od długości. Przy długich odcinkach użyłbym RF-10.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   szczepan 

  • Warszawska Grupa
  • Grupa: Whiskey Golf
  • Postów: 329
  • Rejestracja: 03-marzec 10
  • Znak KF:SQ5OUP
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KO02OF

Napisano 12 marzec 2011 - 11:21

Używam RF-7 zarówno na 11m jak i na 2m/70cm. długość obu instalacji to 45m. cenowo dla mieszanego rozwiązania niewielka różnica. Nie mam wprawdzie odniesienia jak by to było przy innych kablach, ale jestem zadowolony z dokonanego wyboru. A swoją drogą Janek, jaki odcinek instalacji dla 70cm uważasz za długi?
0

Udostępnij ten temat:


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


free counters